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2019/05/10 本学部教授 橋本健志先生たちの研究が「Journal of Functional Foods」に原著論文として掲載されました。

 本学部・研究科教授 橋本健志先生、本学総合科学技術研究機構専門研究員(論文採択時は京都大学大学院人間・環境学研究科博士課程後期課程3回生)の横川拓海先生、滋賀県立大学准教授 東田一彦先生らと共同で取り組まれた研究が、「Journal of Functional Foods」に原著論文として掲載されました。

 乳酸は、古くから疲労・筋肉痛を惹起させる誘因と考えられてきましたが、一転、エネルギー基質として、また、運動効果の一要因としての好適な役割が、橋本先生たちの研究成果からも明らかにされてきています(Hashimoto and Brooks. Med Sci Sports Exerc 2008; Oishi et al. J Appl Physiol 2015; Hashimoto et al. FASEB J 2018。今回の研究(https://doi.org/10.1016/j.jff.2019.03.007)は、肥満を呈したラットに対して、回転運動器を用いた自発性走運動に加えて、乳酸とカフェインを組み合わせたサプリメントを施したところ、効果的に皮下脂肪を減少させ、糖代謝の改善を認めました。その効果は、運動単独では十分でなく、乳酸とカフェインを含んだサプリメントを付加することの有意性を示しています。この結果は、現代の世界的な課題である肥満・糖尿病の対抗策として、このサプリメントが有効である可能性を示唆しています。

 

Hashimoto T, Yokokawa T, Narusawa R, Okada Y, Kawaguchi R, and Higashida K (2019). A lactate-based compound containing caffeine in addition to voluntary running exercise decreases subcutaneous fat mass and improves glucose metabolism in obese rats. Journal of Functional Foods, Vol.56: pp 84-91.

https://doi.org/10.1016/j.jff.2019.03.007

 

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2019/05/10 Dr. Takeshi Hashimoto is Professor in Faculty of SHS, and his research manuscript was accepted and published in Journal of Functional Foods.

 

  Dr. Takeshi Hashimoto is Professor in Faculty of Sport and Health Science of Ritsumeikan University, and his research, collaborated with Dr. Takumi Yokokawa in Research Organization of Science and Technology, Ritsumeikan University, and Associate Professor Kazuhiko Higashida in Department of Food Science and Nutrition, University of Shiga Prefecture, has been accepted and published in Journal of Functional Foods. In this study (https://doi.org/10.1016/j.jff.2019.03.007), Hashimoto et al. demonstrated that administration of a lactate-based compound containing caffeine can effectively decrease fat mass and improve glucose tolerance even with low volume exercise training in diet-induced obese rats. This finding suggests that lactate-based compound containing caffeine can be an attractive strategy against metabolic disorders.

 

Hashimoto T, Yokokawa T, Narusawa R, Okada Y, Kawaguchi R, and Higashida K (2019). A lactate-based compound containing caffeine in addition to voluntary running exercise decreases subcutaneous fat mass and improves glucose metabolism in obese rats. Journal of Functional Foods, Vol.56: pp 84-91.

https://doi.org/10.1016/j.jff.2019.03.007

(ニュース)20190514-1